info@sff.nu
I
tel. +46 73–203 02 00
I
Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö
I den kinesiska månkalendern är 2024 Drakens år som inleds den 10 februari i samband med det kinesiska nyårsfirandet. Den kinesiska zodiaken består av 12 olika djur från råttan till grisen. På plats fem i ordningen hittar vi det enda mytologiska djuret – draken.
Draken var en symbol för den kinesiske kejsaren och därmed också för makt och rikedom. Drakens år anses innebära framgång och lycka och draken finns ofta som symbol för denna önskan i många kinesiska hem.
När Kina gav ut sina första frimärken år 1878 var motivvalet mycket enkelt. De avbildar nämligen en imponerande drake. Under resten av 1800-talet återkom flera gånger drakmotivet på kinesiska frimärken.
På 1880-talet gällde inte kinesiska frimärken på ön Formosa (dagens Taiwan) även om förvaltningen var kinesisk. År 1888 beställdes två frimärken med valören 20 cash från Bradbury i England. Det är vackert graverade frimärken som upptill föreställer en drake och nedtill en springande häst. Texten på engelska är FORMOSA och CHINA.
Det är minst sagt oklart om dessa frimärken egentligen kom till användning på post. Flertalet tycks ha tjänat som järnvägsbiljetter efter att de försetts med ett påtryck på kinesiska. Inte speciellt många tycks ha bevarats och de två märkena är idag riktigt sällsynta.
Dessa två frimärken har förfalskats mer än en gång. Om originalen är mycket eleganta och av högsta tekniska kvalitet, kan förfalskningarna nog snarast beskrivas som världens mest misslyckade försök att kopiera sällsynta frimärken. De är därmed extremt lätta att avslöja som just förfalskningar. Liksom de två originalmärkena finns de i färgerna grönt och rött. Förfalskningarna dyker ofta upp i gamla samlingar och de är tämligen värdelösa.
Mer information om Samlarföreningen Bältespännarna hittar man på baltespannarna.se.
Christer Brunström