info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens bältespännare, Karlstad 24

Karlstad grundades år 1584 av hertig Karl som med tiden blev kung Karl IX. I år firar den värmländska residensstaden följaktligen sitt 440-årsjubileum.

År 1584 var Karlstad en tämligen obetydlig plats men läget vid Vättern har lett till att staden numera har Sveriges största insjöhamn. Härifrån exporteras mängder av olika produkter och råvaror till hela världen.

Den 30 augusti 2024 invigs Karlstad 2024, en stor frimärksutställning som under tre dagar kommer att locka besökare från Sverige, Norge och övriga världen. Utställningen är både nationell och regional och totalt visas ett 80-tal exponat. Dessutom finns ett tiotal handlare på plats.

Vad kan då Karlstad erbjuda oss bältespännare?

Det man kanske i första hand tänker på är de olika lokalposter som varit verksamma i Karlstad under tredje och fjärde perioden. Som illustration har jag denna gång valt ett av de frimärken som Lokalposten i Karlstad gav ut 1945. Det visar passande nog en staty föreställande kung Karl IX, stadens grundare.

Men Karlstad har dessutom haft lokala fiskala lösenmärken med stadens vapensköld som motiv samt ett otal brevmärken av varierande slag.

Men låt oss återvända till utställningen. Bland de många exponaten finns ett par som nog är speciellt intressanta för oss bältespännare: Trondhjems Bypost – skillingperioden och Gunnar Dahlstrands presentation av Förfalskade svenska frimärken 2022-2024.

Det kommer också att bli tillfälle att sätta sig ner och lyssna till ett antal föredrag och presentationer. Fredag och lördag kl. 15.00 har Lars Liwendahl inbjudits att föreläsa om frimärkssamlandets historia och fredag kl. 17.00 kommer jag att berätta om min nyutgivna bok Resor i frimärksvärlden med mycket bältespännarrelaterat innehåll.

Det finns således väldigt många anledningar att besöka Karlstad 1924. Utförlig information finns på utställningens hemsida.
Mer information om Samlarföreningen Bältespännarna hittar man på baltespannarna.se.

Christer Brunström