info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens bältespännare juni 2024

Somrig dansk järnvägsresa

Med juni månad börjar sommarperioden på allvar och vi är nog många som passar på att göra både längre och kortare resor. I Månadens bältespännare skall jag ta er med på en dagsutflykt med tåg på norra Själland.
Staden Hillerød är centrum för ett nätverk av tåglinjer som tar resenärer till Hundested, Tisvildeleje, Gilleleje och Helsingør. Om man förser sig med ett 24-timmarskort kan man resa hur mycket som helst med tåg och buss från Köpenhamn i söder till Gilleleje i norr; norra Själland ingår nämligen i huvudstadsområdet.

Här skall vi mest intressera oss för Gilleleje vars stationshus avbildas på ett paketmärke som Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen gav ut år 1968. Här handlar det om ett provtryck eftersom märket saknar valörsiffra.
Helsingør-Hornbæk Banen invigdes för trafik den 22 maj 1906 och samtidigt kom järnvägsföretagets första paketmärken. Den 11 juli 1916 invigdes banans förlängning från Hornbæk till Gilleleje och samtidigt ändrade företaget sitt namn. Totalt gavs det ut runt 85 olika paketmärken för detta järnvägsföretag som numera ingår i Lokalbanen.

Stationen i badorten Gilleleje ligger bara några hundra meter från den lilla stadens centrum varför man hinner med ett kortare besök innan det är dags att fortsätta resan till antingen Helsingør eller via Gribskovbanen till Hillerød.

Mer information om Samlarföreningen Bältespännarna hittar man på hemsidan baltespannarna.se.

Christer Brunström