kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

PostNord släpper stilsäkra frimärken när Svenskt Tenn fyller 100 år

Årets första frimärkssläpp är en hyllning till svenska formklassiker. I samband med att Svenskt Tenn firar 100 år lanseras åtta frimärken med motiv från välkända formgivarikoner. Från den 11 januari 2024 finns frimärkena i butik och gör det möjligt att skicka stilsäkra hälsningar till nära och kära.

Små uttryck ger stora intryck. Att skicka ett fysiskt brev med frimärke är inte bara tradition, det är trygghet. Kanske är den handskrivna hälsningen den allra viktigaste hälsningen, särskilt i osäkra tider.

– Urvalsprocessen för att ta fram ett frimärke är ett gediget arbete. Precis som Svenskt Tenn lägger vi stor vikt vid kvaliteten i hantverket. Fokus på design och tradition är viktiga gemensamma nämnare för oss båda två, säger Kristina Olofsdotter, chef frimärken PostNord.

I samband med Svenskt Tenns jubileumsår 2024 har PostNord tagit fram en serie frimärken med motiv från det ikoniska varumärket och de formgivare som kommit och gått under dess första 100 år.

– Under ett helt århundrade har otaliga formklassiker, skapade av de allra främsta formgivarna, presenterats i butiken i Stockholm. Bland de mest tongivande namnen finns Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson och formgivaren och arkitekten Josef Frank, som båda finns representerade på de nya frimärkena, säger Tora Grape, marknadschef Svenskt Tenn.

Bakom frimärkena står grafiske formgivaren Tom Hedqvist.

– Efter en lång relation till Svenskt Tenn var det onekligen extra roligt att bli tillfrågad av PostNord att formge en serie frimärken till hundraårsjubileet 2024 – och att samtidigt kunna slå ett slag för den analoga kommunikationen. Vem blir inte glad i denna digitala era att få ett handskrivet kort eller brev med ett vackert frimärke på?! säger Tom Hedqvist.

Till försäljning från 11 januari 2024

Totalt lanseras åtta motiv på frimärkena: Estrid Ericsons brosch Gren (1940-tal) och klassiska mönster Elefant (1930-tal), Anna Petrus skulptur Lejon (1926), Signe Persson Melins tekanna Myrten (2004), Carina Seth Anderssons glasvas Dagg (2009) och Josef Franks ljusstake Vänskapsknuten (1938) samt mönster Hawai (1940-tal) och Teheran (1940-tal).

Frimärkena finns tillgängliga hos PostNords ombud och på postnord.se från och med 11 januari. Samtidigt med formklassikerna släpps också ett frimärke med Drottning Silvia i ny färg, ett häfte vårfåglar och ett femtiokronorsfrimärke föreställandes Lina Odells tolkning av en traditionell brudvante från Blekinge.

• Formklassiker: Häfte frimärken, 5 motiv, utrikes porto, grafisk form Tom Hedqvist. Elefant: Rulle 100 frimärken, 1 motiv, inrikes brev. Svenskt Tenn 100 år: Souvenirark, 2 motiv, 6 frimärken, inrikes brev.

• Drottning Silvia: Rulle 100 frimärken, 1 motiv, utrikes porto, foto: Anna-Lena Ahlström, grafisk form Daniel Bjugård.

• Brudvantar: Rulle 100 frimärken, 1 motiv, 50 kr, foto Per Myrehed, grafisk form Norbert Tamas.

• Vårfåglar: Häfte frimärken, 10 motiv, inrikes brev, grafisk form Anna Handell.