info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Förändringarna i Danmark är mera långtgående med bl.a. en ny postlag

På det dansk förbundets hemsida kan man läsa om att nuvarande frimärken inte går att använda från och med 2025 i Danmark:

2. januar 2024 udgiver PostNord nye frimærker. Det er der sådan set ikke noget nyt i, men pga- den nye postlov, så kommer der alligevel store ændringer især for forbrugerne. Lad os starte med de nye frimærker.
Der kommer et sæt i serie Hjertebølger som tidligere er udsendt i værdien 1,00 kr. Designet er dog denne gang anderledes da hjerter og bølgetoppene har byttet plads og værdien nu står i venstre side i stedet for i højre side. De udsendes i værdierne 25,00 INDLAND og 50,00 UDLAND. Størrelsen på frimærkerne fremgår ikke, man skulle nok tro at de er af den almindelige dagligserie størrelse, men jeg synes proportioner minder mere om den lidt større størrelse.

Derudover udsendes der også et miniark emnet er HAFNIA24 / 400 år med posttjenester i Danmark. Det indeholder 4 frimærker som alle viser reproduktioner af tidligere frimærker over temaet posten i Danmark. De 4 frimærker har værdien 25,00 INDLAND

Planen er at der i 2024 skal komme flere frimærker samt årbog og årsmappe. Programmet offentliggøres i begyndelsen af det nye år.
Hvad er det så med den nye værdibetegnnelse INDLAND og UDLAND? Jo, i den nye Postlov er befordringspligten ikke længere gældende i Danmark, men det er stadig staten som skal sikre at der kan sendes post til og fra udlandet. Det er udmøntet således at der nu er MOMS på indenlandske breve, mens der ikke er MOMS på udenlandske. Det kommer til at betyde meget for forbrugerne.
   1. Alle indenlandske breve skal frankeres med frimærker hvor man har betalt MOMS da man købte dem – sagt på en anden måde, fra 1. januar 2024 er alle tidligere udgivelse ikke gyldige som frankering på et indenlandsk brev. Man må kun bruge frimærker som har betegnelsen INDLAND i værdien.
   2. Udenlandske breve er stadig MOMS-frie, så her kan man fortsat bruge de gamle frimærker og man kan bruge de nye frimærker der har værdien UDLAND. OBS man kan IKKE bruge frimærker der har værdien INDLAND da der er MOMS på disse mærker. Så selvom 25+25 er 50, så kan man altså ikke tage 2 frimærker med værdien 25,00 INDLAND og sætte på et brev til udlandet som koster 50,00 UDLAND.
   3. For udenlandske breve er det kun i 2024 at man må bruge frimærker før 1. januar 2024, fra 2025 vil alle frmærker både til indlandske og udenlandske breve være ugyldige.