kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Åtta av tio svenskar vill ha fysiska julkort

Det är fler som vill få julkort än som själva planerar att skicka. Nästan åtta av tio svenskar vill helst ha sina julhälsningar i postlådan. Precis som förra året är kungen den kändis som flest vill skicka en julhälsning till.

I år firade kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Kanske är det en bidragande orsak till att han även i år toppar listan i Kantars* undersökning över kända personer som svenskarna helst vill skicka julkort till, följd av Magdalena Andersson och tomten.

– Julkortet har alltid varit ett sätt att visa omtanke, något som blev extra viktigt i pandemins spår när det var svårt att träffa nära och kära. Att skicka julhälsningar i form av julkort ligger fortfarande svenskarna varmt om hjärtat. 57 procent tycker att det är ganska eller mycket viktigt att behålla traditionen, och att göra någon glad och visa omtanke är främsta anledningarna till att man skickar julkort, säger Stina Olofsdotter, chef PostNord frimärken.

Önskan att få julhälsningar med posten ligger stabil under de senaste åren. Det är fortfarande fler som vill ha julhälsningar i postlådan, 77 procent, än som planerar att själva skicka fysiska julkort. Digitala kanaler är inte lika önskvärda som ett fysiskt julkort, vilket gäller såväl kvinnor som män i alla åldrar. De främsta skälen till varför man vill ha julkort är att ”det gör mig glad” samt att ”det visar att någon bryr sig om mig”. Fem av tio svenskar säger att de planerar att skicka fysiska julhälsningar.

För att en hälsning med julfrimärke ska komma fram före jul ska den postas senast den 15 december. Med vanligt frimärke är sista dagen den 20 december, liksom om man väljer att skicka med appen Riktiga Vykort, där digitala foton blir till fysiska kort som skickas direkt hem till mottagarens postlåda.

Fler fakta från julkortsundersökningen:

77 procent av de tillfrågade vill helst ha en julhälsning via fysisk post.

50 procent skickar helst sina julhälsningar via fysisk post.

66 procent av mottagarna får upp till nio julkort per år.

38 procent fick förra året julkort från någon de själva hade glömt att skicka till.

Färdigköpta julkort används mest frekvent. Majoriteten skickar julkort som är färdigköpta medan en tredjedel gör personliga varianter.

46 procent, mestadels personer över 50 år, föredrar att få julkort med traditionella julmotiv, medan 22 procent helst vill ha julkort med fotografier. 32 procent tycker inte att motivet spelar någon roll; det viktiga är att de som skickat har tänkt på mottagaren.

57 procent anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort.

16 procent planerar inte att skicka några julhälsningar alls.

Fler tips och datum för julhälsningar finns här.