info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens bältespännare december 2023

Världens första julmärke
Nu i december kan det kanske vara lämpligt att presentera en bältespännare med stark anknytning till julen.
I början av 1900-talet var TBC en fruktad folksjukdom. Den hängde samman med trångboddhet och svårigheter att hålla rent. Oerhört många människor drabbades av sjukdomen och för att vårda de sjuka inrättades sanatorier där patienterna fick den behandling som de behövde. Det kostade naturligtvis mycket pengar och de tillgängliga resurserna räckte inte alltid till.
Det var hösten 1904 som den danske postmästaren Einar Holbøll fick idén att man skulle kunna trycka upp ett speciellt julmärke som sedan skulle säljas på postkontoren runt om i Danmark. Dessa märken hade ingen postal funktion men tanken var säkert att de skulle kunna dekorera alla julhälsningar. På den tiden var ju frimärkenas motiv ganska enahanda.
Julmärkena såldes för bara några ören per styck vilket innebar att i stort sett alla hade råd att köpa dem. De blev en enorm framgång och man samlade in betydande belopp till just vården av TBC-patienter.
Det danska exemplet följdes tämligen omgående i Sverige, USA och många andra länder. Under i stort sett hela 1900-talet har denna typ av välgörenhetsmärken använts för att dekorera våra julkort.
Här visas det första danska julmärket. Det har drottning Louise som motiv. Något märkligt är att motivet återanvändes år 1906. Man ändrade årtalet till ”1906” och porträttet av drottningen byttes ut mot ett som föreställde kung Christian IX. I övrigt är de två utgåvorna helt identiska.
Med tiden lyckades man övervinna TBC som folksjukdom. Julmärkesutgivningen fortsatte men nu till förmån för forskning om andra medicinska områden.
Dessa julmärken trycktes i stora upplagor och flertalet märken är än idag mycket billiga. Det är ett bältespännarområde som förtjänar samlarnas intresse även idag.
Mer information om Samlarföreningen Bältespännarna hittar man på baltespannarna.se.
Christer Brunström