kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens bältespännare Gustav Vasa

Gustav Vasas kröning 500 år

I september 2023 kulminerade firandet av kungens 50 år på tronen med omfattande festligheter. Våra tevekanaler har presenterat det ena minnesprogrammet efter det andra. I all denna uppmärksamhet av kungajubileet har en annan mycket viktig händelse kommit något i skymundan – valet av Gustav Eriksson Vasa till svensk kung den 6 juni 1523 för nu 500 år sedan.

Det som hände den 6 juni 1523 innebar inte bara ett Sverige fick en kung utan det markerade också att vårt land utvecklades till en självständig nationalstat med allt vad detta innebär. En utställning på slottet i Stockholm har under året uppmärksammat den kulturella utvecklingen i vårt land under de fem seklerna sedan 1523.

Innan den 6 juni officiellt blev svensk nationaldag firades den som Svenska Flaggans Dag. År 1916 kom det första brevmärket med anledning av dagen. Stiftelsen som gav ut märket hade som uppgift att arrangera Svenska Flaggans Dag då man delade ut svenska fanor till huvudsakligen olika föreningar. Detta är än idag ett stående inslag när vi firar vår nationaldag runt om i landet.

Det första märket gällde uppenbarligen även för 1917. Därefter kom ett nytt märke varje år och oftast med den svenska flaggan som motiv.

Det märke som visas här kom 1921 och det har Gustav Eriksson Vasa som motiv. Det är baserat på ett verk av Anders Zorn.

Passande nog återvände Gustav Vasa på märket utgivet 1923 då man kunde fira 400-årsminnet av hans kröning.

Svenska Flaggans Dag (Nationaldagen) är ett intressant bältespännarområde. Det har dessutom fördelen att samtliga märken fortfarande är mycket prisbilliga varför man utan några större ekonomiska utlägg kan få ihop en omfattande samling.

På märket från 1998 ser vi ett porträtt av kung Carl XVI Gustaf och på utgåvan 2000 avbildas kronprinsessan Victoria med prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.
Mer information om Samlarföreningen Bältespännarna hittar man på baltespannarna.se.

Christer Brunström