info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Unikt brev med 4 skilling banco

Förstadagsstämplat 4 skilling banco 1.7.1855 på framsida av ett brev. Det finns 2 brev och denna framsida registrerade. Några andra förstadags brev av skilling märkena finns ej. Brevet visas av Ringströms museum för filateli på TRELLEBORG 2023.

På utställningen kommer Museet dessutom att ställa ut HAPAG märkena. Museets skilling samling är en av de största I Sverige och ingick I Gurli och Sigge donation 1970. Idag finns hälften av samlingarna att beskåda på Museets hemsida www.Ringphilmuseum.se

Ett av Sigge Ringströms samlingsområden var skeppspost där han tillsammans med H.E. Tester skrev flera böcker och belönades med Crawford medaljen. Ett av områdena var HAPAG (Hamburg American Packet Company) som gav ut egna märken 1875-1880 för transporter I Västindien. Märkena hade en präglat ankare I mitten. Det finns tre sådana där präglingen skett två gången varav ett på brev och ett löst märke som finns I Museet i Trelleborg.

På fredag 15/9 öppnar frimärks- och vykortsutställningen TRELLEBORG 2023 www.trelleborg2023.se. Utställningen är ett svensk-tyskt samarrangemang och genomförs i Söderslättshallen i Trelleborg under helgen 15-17 september.

Det finns ett brevframstycke

Vi har blivit upplysta om att det finns även en brevframsida med 24 skilling, se bild. Ingår i Lennart Järnums exponat där även det vackraste av de två hela fdc breven med 4 skilling finns.