kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Boken om DROTTNINGBREVEN

Ny bok av författarna Thomas Bjäringer & Ken Ryen som kan beställas genom Nordisk Filateli.

Filatelin har legender och legendarer. ”Legender” om objekt och ”legendarer” som samlat och innehaft de legendariska objekten. En legendar som tidigt passerade mina öron var Tomas Bjäringer. Som barnbarn till Harry Wennberg är Tomas DNA filatelistiskt. År 2008 fick Tomas ett ansikte för mig, då han introducerade mig för Gustaf Douglas. Därefter blev jag en bakom teamet kring Gustaf som fick vara med att bygga upp samlingen ’The Golden Collection of Swedish Philately’.

Tomas berättade för mig tidigt om Drottningbreven och förklarade hur unik den korrespondensen är i världen – det finns ingen motsvarande i något annat land, förklarade han. Tomas försökte få mig intresserad av att tillsammans med honom bearbeta det källmaterial han sedan korrespondensens upptäckt år 1967 hade samlat på sig. Tyvärr hade jag då inte tid och möjlighet. Senare försökte Tomas intressera en annan Tomas, Karlsson, att intressera sig för källmaterialet. Karlsson påbörjade arbetet, men hann inte så långt innan Kent Ryen från ingenstans dök upp i sammanhanget år 2021.

Kent Ryen visade sig samla på brev från Drottningkorrespondensen. Dessutom hade Kent ”gjort klart” en bearbetning om korrespondensens ursprung och omfattning (census). Från ingenstans presenterade alltså Kent ”det” arbete som Bjäringer drömt om att själv göra, utan att alls ha haft kännedom om Ryen.

Bjäringer hade ju trots allt påbörjat att ackumulera material till ett census om Drottningbreven redan 1967 (långt före Ryen). Efter Bjäringers första genomläsning av Kent Ryens arbete konstaterade han att om de lägger ihop sina båda källmaterial kommer den kompletta bearbetningen att kunna presenteras. Under 2022 arbetade Ryen och Bjäringer tillsammans och nu i maj 2023 publiceras boken Royal Confessions to a Lifelong Friend – Swedish & Norwegian Queen Louise’s Correspondence 1850–1871.

Drottningbreven är en legend inom svensk posthistoria. I boken får legenden ett ansikte genom att fakta presenteras och censusinformation delas. Det finns i dagsläget 100 + 114 försändelser registrerade från tiden förfilateli, samt skilling banco och vapentypperioderna. Några av de frankerade breven är i sig legender inom svensk posthistoria för sin frankering.

Jag (Jonas Hällström) brukar inte spara på omdömet till samlare som presterar viktiga publikationer relaterat vår hobby. Detta är en viktig publikation eftersom den klargör omständigheterna kring denna legendariska korrespondens. Nordisk Filateli har som mål att stödja publiceringen av viktiga verk inom vår hobby och är stolta att få stå bakom Bjäringer & Ryens publicering av denna bok.

Nu finns boken att köpa från Nordisk Filateli:

  • Trådbunden, 210×297 mm med hårdpärm, inlaga 90g/m2 obestruket papper,4+4 färger.
  • Upplaga 150 (kommer inte att tryckas fler)
  • 196 sidor
  • Språk Engelska
  • Pris SEK 700 plus frakt SEK 90 inom Norden eller SEK 200 till övriga världen.
  • Beställ nu till nordisk@filateli.se med förhandsbetalning:
  • SWISH 123 685 47 98
  • Bankgiro 5478-2925
  • IBAN & BIC SE36 9020 0000 0902 5526 1227 / ELLFSESS
  • PayPal nordisk@filateli.se. Tillkommer SEK 50 i avgift.

Särtryck med recension finner du här.