info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Björn Berg i Laholm

Det är säkert många som tror att alla de stora kulturevenemangen äger rum i Stockholm eller i våra andra storstäder men det är inte alltid fallet. Även i våra mindre landsortsstäder finns ofta utställningar av högsta klass.

Laholm är Hallands minsta (men äldsta) stad. Här hittar vi Teckningsmuseet som regelbundet återkommer med imponerande utställningar. Fram till den 28 maj visas Björn Berg – livet som tecknare.

Björn Berg föddes av svenska föräldrar i Tyskland år 1923 och familjen flyttade sedan till New York där han tillbringade sin barndom. Familjen flyttade därefter till Sverige och för Björn blev det konststudier i Stockholm och Paris.

Han fick anställning på Dagens Nyheter som tecknare och hans finurliga alster fanns med i varje nummer av tidningen. Dessutom illustrerade han mängder av böcker. Det var Björn Berg som ritade bilderna av Emil och hans värld i Astrid Lindgrens böcker.

Björn Berg gick bort år 2008 men innan dess hade hans bilder figurerat på frimärken år 2004 och 2007. Detta omnämns på utställningen men tyvärr hade man missat att inkludera själva frimärkena (varför de visas här).

År 2004 kom fem julfrimärken designade av Björn Berg och år 2007 uppmärksammades Astrid Lindgren 100 år med ett block där själva frimärket har med två versioner av buspojken Emil. Det var en samutgåva med Tyskland varför Björn Berg finns representerad även på ett tyskt frimärke.

Faktum är att väldigt många teckningar av Björn Berg skulle göra sig perfekt på ytterligare frimärken.

Teckningsmuseet ligger mycket centralt i Laholm med vacker utsikt över Lagan, en av Hallands berömda åar. Besökarna kommer säkert att uppskatta att det är fri entré alla dagar.

Christer Brunström