info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens Bältespännare Moberg

Lokalpost hedrade Vilhelm Moberg

Det fanns en tid då vårt postverk regelbundet uppmärksammade svenska män och kvinnor som gjort stora insatser. Idag hör detta till ovanligheterna.

Nu under 2023 har det gått 50 år sedan författaren Vilhelm Moberg gick bort år 1973. Han var född år 1898 i Algutsboda i Småland. Fadern hade sitt ursprung i en soldatsläkt och familjens historia kom att tjäna som bakgrund för romanen Raskens (1927). Efter att ha provat på att arbeta inom jordbruk blev han journalist och författare på heltid.

Idag känner nog de flesta till hans böcker om några smålänningars beslut att flytta från fattigdomen i hemorten till ett nytt liv i Nordamerika. Totalt blev det fyra delar: Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1958) och slutligen Sista brevet till Sverige (1959). Romansviten har blivit till film och dessutom en framgångsrik musikal.

För den som vill veta mer om Moberg och utvandringen till Nordamerika rekommenderas ett besök på Emigrantmuseet i Växjö. Växjö var också hemort för Country Mail, ett lokalpostföretag som drevs av Smålandsposten från 1996 till 1999.

Den 20 augusti 1998 uppmärksammade Country Mail Mobergs hundraårsdag med fyra frimärken som visade olika miljöer och minnesstenar med anknytning till den kände författaren.

Christer Brunström