info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Rosa elefant fyller 50 år och blir frimärke

Den rosa elefanten från barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” fyller 50 år och blir nu motiv på tio olika frimärken som har specialdesignats av illustratören Owe Gustafson.

– Den rosa elefantens popularitet lever vidare från generation till generation. Tanken med frimärket är att det ska pigga upp alla dina hälsningar under året. De tio olika motiven visar elefantens olika sinnesstämningar och kan väljas efter humör eller kanske den känslan man vill förmedla till mottagaren, säger Stina Olofsdotter, chef PostNord Frimärken.

Illustratören Owe Gustafson har förlikat sig med att många förknippar hans mångåriga konstnärskap med just den rosa elefanten som heter Kurt och är namne med skaparen själv, Kurt Owe Gustafson.

– Ett tag blev det lite tjatigt, men nu är jag bara stolt. Jag ser mig som en rocksångare som har fått en hit. Alla vill höra Ulf Lundell sjunga ”Öppna landskap”, även om han själv kanske hade föredragit en annan låt, säger Owe Gustafson.

Utöver elefantfrimärkena lanseras även frimärkshäftet Sverige under 500 år. Med frimärksutgåvan görs några nedslag i historien genom att visa byggnader med olika funktioner och från olika århundraden. Frimärkena uppmärksammar bland annat att Stockholms stadshus fyller 100 år. Andra motiv är Kalmar slott, Ostindiska huset i Göteborg, Strykjärnet i Norrköping och Själevads kyrka i Örnsköldsviks kommun, Härnösands stift.

Frimärkena finns att köpa hos PostNords ombud och på postnord.se från den 12 januari.