kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Nyårsfirande i Hamburg 1887

Månadens bältespännare denna gång uppmärksammar det frimärke som lokalpostföretaget Stadtbriefbeförderung i Hamburg gav ut i december 1887 för att frankera alla nyårshälsningar som skickades per post.

Det privata postföretaget hade startats den 18 oktober 1886 och det hade därefter täta ägarbyten. När det här visade frimärket gavs ut hette ägaren E. Viebeg. Rent generellt präglades 1800-talets statliga frimärksutgivning av tämligen enformiga motiv – vapensköldar, porträtt av kungar och presidenter eller enbart valörsiffran i en ram. De tyska lokalpostföretagen visade prov på stor uppfinningsrikedom med många jubileums- och motivfrimärken.

Det här visade frimärket har texten ”Prosit Neujahr 1888” vilket i svensk språkdräkt blir Gott Nytt År 1888. Valören 3 pfennig hade getts ut tidigare under året men i blå färg och en ny upplaga hade tryckts i röd färg som sedan övertrycktes med nyårsbudskapet. Varianten omvänt övertryck är känd. Otandade exemplar förekommer också men de såldes enbart till samlare.

Man kan nog tänka sig att lokalpostens ägare sneglade på samlarmarknaden när han beslöt att ge ut vad jag förmodar är världens första nyårsfrimärken.

Christer Brunström