kansli@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Månadens bältespännare – Christmas Island

Christmas Island eller Julön på svenska upptäcktes den 24 december 1777 av den engelska sjöfararen James Cook. Valet av namn var därför mycket enkelt. Idag heter ön Kirimati vilket är den lokala språkliga varianten en engelskans Christmas. Kirimati är en del av Kiribati, en av de många små önationerna i Stilla Havet. Under tiden som brittisk koloni ingick Kiribati i Gilbert & Ellice Islands.

På Christmas Island inledde företaget Central Pacific Cocoanut Plantations Ltd sin verksamhet år 1913. Efter några år startade man en lokalpost och ett första frimärke gavs ut år 1915 eller 1916. Valören var 5 centimes och det användes huvudsakligen på post från ön till resten av världen. I stort sett alla brev har gått via Papeete på Tahiti. Lokalpostmärket gällde enbart transporten från Christmas Island till Papeete och för vidare transport fick försändelserna frimärken från Franska Oceanien (idag Franska Polynesien).

En ny upplaga i annorlunda tandning kom 1924. År 1926 höjdes portot till 10c vilket ledde till en ny utgåva. Det fjärde och sista frimärket från Christmas Island kom 1934 och det användes fram till 1938.

Först 1939 etablerade kolonin Gilbert & Ellice Islands sitt eget postkontor på ön. Samma år tycks Central Pacific Cocoanut Plantations Ltd ha upphört.

Flertalet brev från Christmas Island är filatelistiska kreationer men uppenbarligen var lokalposten en i övrigt väl fungerande verksamhet.

Och med denna ”bältespännare” önskar vi alla en God Jul!

Christer Brunström