info@sff.nu

I

tel. +46 73–203 02 00

I

Sveriges Filatelistförbund, Glasfibergatan 8, 2 tr, 125 45 Älvsjö

Åtta av tio svenskar vill ha sina julhälsningar i postlådan

Intresset för att skicka julkort med posten är fortsatt stort. Åtta av tio svenskar vill helst ha sina julhälsningar i postlådan. Digitala kanaler är inte lika önskvärda som ett fysiskt julkort, vilket gäller såväl kvinnor som män i alla åldrar. Kungen är den kändis som flest vill skicka en julhälsning till.

Andra kändisar som hamnar i topp i Kantar Sifos undersökning* är Börje Salming, tomten, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och årets julvärd Babben Larsson.

2020 år hade en boom på 18,8 miljoner skickade julkort. Förra året skickades 16,7 miljoner julkort, att jämföra med 14,5 miljoner 2019.

– Julkortet har alltid varit ett sätt att visa omtanke, något som blev extra viktigt i pandemins spår när det var svårt att träffa nära och kära. Att skicka julhälsningar i form av julkort ligger fortfarande svenskarna varmt om hjärtat. 61 procent tycker att det är ganska eller mycket viktigt att behålla traditionen. Kanske återupptäcktes glädjen med julkort de senaste två åren, säger Stina Olofsdotter, chef PostNord frimärken.

Nästan sex av tio svenskar säger att de planerar att skicka fysiska julhälsningar (57 %) jämfört med 55 procent förra året. Det är dock fortfarande fler som helst vill ha julhälsningarna i postlådan, 78 procent, än som planerar att skicka julkort. Skälen till att vilja ha och vilja skicka julkort är att ”det gör mig glad” samt att ”det visar att någon bryr sig om mig”.

För att en hälsning med julfrimärke ska komma fram före jul ska den postas senast den 15 december. Med vanligt frimärke är sista dagen den 21 december. Väljer man att skicka med appen Riktiga Vykort, där digitala foton blir till fysiska julkort som skickas direkt hem till mottagarens postlåda, är det den 20 december som gäller.

Fler fakta från julkortsundersökningen:

  • 78 procent av de tillfrågade vill helst ha en julhälsning via post.
  • 57 procent skickar helst sina julhälsningar via post, vilket är en ökning från förra året (55 %).
  • 70 procent av mottagarna får upp till 9 julkort per år.
  • Färdigköpta julkort används mest frekvent. Majoriteten skickar julkort som är färdigköpta medan en tredjedel gör personliga varianter.
  • 46 procent föredrar att få julkort med traditionella julmotiv, 21 procent vill helst ha julkort med fotografier och 34 procent tycker inte att motivet spelar roll; det viktiga är att de som skickat har tänkt på mottagaren.
  • 61 procent anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort.

Läs fler jultips här.

Om undersökningen

*Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo den 18–27 november bland ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning mellan 18–79 år. Undersökningen genomfördes med Kantar Sifos webbpanel.